Moniek Daemen

Mijn opleiding aan de Kunstacademie Maastricht was gericht op Architectonische Vormgeving. Ik heb die richting bewust gekozen omdat die een breed gebied beslaat. Ik heb me altijd bijzonder geïnteresseerd in interieurarchitectuur. Bij een gangbaar interieur zal vooral het textiel de extra warmte geven en daar wilde ik mij in specialiseren. Textiel heeft mij altijd geboeid en in de drie jaar dat ik me nu met wandkleden, spreien en andere interieurobjecten bezighoud, is die fascinatie alleen maar gegroeid.

Textiel is veelzijdig. Je hebt te maken met afmetingen, soorten materiaal, ophangtechnieken, kleur in alle schakeringen, licht en schaduw. Het houdt niet op. Mijn voorkeur gaat uit naar grote wandkleden, kleden die echt meters beslaan en spreien die over banken of bedden een kamer omtoveren tot een gezellige ruimte.

Niet alle soorten stoffen zijn geschikt, maar er blijft toch nog een ruime keuze over, waar je goed mee kunt werken. Mijn voorkeur hebben de gladde synthetische stoffen, want die geven - technisch gezien - een goede sterkte en zijn ook nog goed wasbaar, hetgeen wel prettig is voor mensen met allergie├źn.
En dan de kleur. Persoonlijk kies ik voor wit. Dat geeft een spel van licht en schaduw met verassende effecten, afhankelijk van de tijd van de dag. Natuurlijk is het wel zo dat ik niet uitsluitend in wit werk, het is heerlijk om te spelen met kleurschakeringen en zo een bepalende sfeer in de ruimte te maken.

Wandkleden die ik maak hebben nog een extra eigenschap en daar ben ik trots op. Ze zijn geluidwerend en kunnen ook zo worden bewerkt dat zij niet snel vlam vatten. Wandkleden maken galmende ruimten gezelliger en gaan het hol en onaangenaam klinken van weerkaatsende geluiden tegen.
Zo'n akoestisch wandkleed begint vaak met een heel klein schetsje, dat zomaar in mijn hoofd opduikt. Dat gebeurt vooral als ik alleen ben. En dan ineens komt het idee eruit, is het er en dat maakt me gewoon gelukkig. Het uitwerken, het plooien, vouwen en boetseren van het textiel, gaat dan aansluitend als vanzelf.

foto kunstwerk Moniek  Daemen
foto van Moniek  Daemen

Moniek Daemen

 

Dassenkuillaan 64

6162 JG Geleen

0031 6 57 31 13 91

moniek@ateliermd.nl

www.ateliermd.nl